Saturday, November 24, 2007

Borová šiška
Tyto šišky nenajdete tak snadno jako žaludy. Pokud se vám to ale podaří, nejenže získáte plné zdraví, ale k tomu ještě život navíc.
Bobulky a totemy
V levém horním rohu obrazovky se nacházejí tři ukazatele totemů. Během hry narazíte na příslušné totemy i na klíčové body, kde vám budou nejvíc k užitku. Každý z totemů má zvláštní schopnost, která vám na cestě pomůže. Před jejich použitím je však musíte nejdřív nabít pomocí bobulek příslušné barvy.
Sbírání bobulek
V horách často natrefíte na keříky s trsy bobulek. Přibližte se k nim co nejvíce a pomocí klávesy pro akci (ENTER nebo levé tlačítko myši) přikažte Kenaiovi, ať plody očeše. Poté je můžete sebrat. Pro nabití totemu je zapotřebí deset bobulek příslušné barvy.
Orlí totem – brusinky
Při použití orlího totemu se objeví duch orla Sitky, který vyzdvihne Kenaie a Kodu do vzduchu. Vy je můžete normálně ovládat a přenést se tak přes velké kaňony, strže, rokliny či jiné zdánlivě nepřekonatelné překážky.
Vraní totem – borůvky
Aktivujete-li vraní totem, můžete na svět chvíli pohlížet očima vrány, jež se vznáší vysoko ve vzduchu. Uvidíte tak i oblasti, které by vám možná jinak zůstaly skryty.
Vlčí totem – stříbrné bobulky
Vlčí duch obdaří Kenaie a Kodu velkou dávkou vitality, která jim pomůže zdolat i vysoké útesy.
Včelí plástve a totemy zvířecích duchů
V šesti tajných jeskyních se skrývají pradávné totemy zvířecích duchů. Vchody do těchto slují jsou označeny rytinami, které tato místa po celá staletí chránily před nezvanými hosty. K jejich otevření musíte získat padesát včelích pláství. U každého z totemů pak najdete popis, jakými vlastnostmi se jeho zvíře pyšní. Naleznete-li všech šest totemů, čeká vás zvláštní odměna.
Obranné zlaté totemy
Cestou můžete najít i tři zlaté totemy (medvěda, šavlozubého tygra a lososa), které vám propůjčí zvláštní schopnosti. Lze je však použít pouze v sebeobraně, pokud na vás zaútočí Denahi.
Tananův amulet
Naleznete-li toto kouzlo, objeví se přímo na obrazovce. Pokud pak přijdete o život pádem do lávy nebo z útesu, okamžitě se objevíte zpátky na místě a přijdete pouze o polovinu života.
Kosatčí totem
Při závodu ledovým průsmykem můžete sbírat kosatčí totemy. Pokud se vám podaří některý ukořistit, můžete s jeho pomocí po stisknutí klávesy pro akci (ENTER nebo levé tlačítko myši) na chvíli zrychlit svůj pohyb.
HUD (informace přímo na obrazovce)