Wednesday, April 02, 2008

2. Vaše CD-ROM funkci Autorun nepodporuje.
Ne všechny CD-ROM mechaniky podporují funkci Autorun. V případě, že mezi ně patří i ta vaše, můžete zkusit kontaktovat jejího výrobce a zjistit, zdali nevydal nové ovladače, které by tuto funkci aktivovaly.

O: Co mohu udělat pro zajištění maximálního výkonu při přehrávání zvukových souborů hry?

Ujistěte se že, systém Windows 95/98/Me správně spravuje virtuální paměť.
Pro zkontrolování nastavení virtuální paměti klikněte na tlačítka Start > Nastavení > Ovládací panely. V ovládacích panelech dvakrát klikněte na ikonu Systém a zvolte záložku Výkon. Pak stiskněte tlačítko virtuální paměť a v následujícím menu zkontrolujte její aktuální nastavení.

Zkontrolujte, zda jednotlivá zařízení počítače nejsou ve vzájemném konfliktu.
Tuto kontrolu provedete kliknutím na tlačítka Start > Nastavení > Ovládací panely. V ovládacích panelech dvakrát klikněte na ikonu Systém a zvolte záložku Správce zařízení. Tím zobrazíte seznam všech zařízení ve vašem počítači. Pokud se u kteréhokoliv z nich vyskytuje nějaký problém, objeví se u něj varovná ikona. Kliknutím na název zařízení pak zobrazíte podrobnější informace o daném problému. Nenaleznete-li zde žádné problémy, zkontrolujte ještě, zda váš počítač pracuje při optimálním výkonu. To provedete kliknutím na záložku Výkon. Pokud naleznete nějaká konfliktní zařízení nebo zjistíte, že váš počítač nepracuje při optimálním výkonu, přečtěte si dokumentaci k vašemu počítači nebo kontaktujte jeho výrobce.

Zajistěte, aby na vašem harddisku bylo dostatek volného místa.
Kromě místa potřebného pro samotnou instalaci musí být na vašem pevném disku volné místo i pro virtuální paměť systému Windows, dočasné soubory různých programů a jiné systémové aktivity. Smažte tedy programy, které již nepoužíváte, a málo používaná data zálohujte na jiný disk. Pro plynulý chod systému byste měli smazat i veškeré soubory, které zde zbyly po instalaci již smazaných programů a soubory, jež zůstaly na vašem harddisku po nesprávném vypnutí Windows.
Podrobnější informace hledejte v dokumentaci k vašemu počítači.

O: Co mohu udělat pro zajištění maximálního výkonu při zobrazení herní grafiky a přehrávání animací?

1. Ujistěte se, že máte nainstalovánu poslední verzi ovladačů pro vaši grafickou kartu.
* Výrobci grafických karet pravidelně vydávají nové ovladače pro své produkty, které často přinášejí zvýšení výkonu či řeší problémy s různými softwarovými produkty. Pokud jste tedy v poslední době neinstalovali nové ovladače pro vaši grafickou kartu, měli byste tak učinit nyní.

2. Zvyšte množství volné paměti
* Ukončete všechny programy (s výjimkou Explorer a Systray), které vidíte v seznamu spuštěných programů (zobrazíte jej stisknutím kláves CTRL+ALT+DEL). Deaktivujte také všechny systémové nástroje, které jsou automaticky spouštěny při startu Windows. Programy běžící na pozadí (antivirový software, spořiče obrazovky, šetřiče energie atd.) by se mohly aktivovat právě během instalace či hraní a způsobit pád operačního systému nebo zpomalení hry.

3. Snižte úroveň hardwarové akcelerace
* Máte-li problémy s grafikou, můžete zkusit snížit úroveň její hardwarové akcelerace. To se provádí pod záložkou Výkon v menu Systém. Po provedení změny restartujte počítač a zjistěte, zda problém setrval či nikoliv. Nedojde-li k odstranění problému, nastavte hardwarovou akceleraci na další možnou hodnotu a celý postup zopakujte. Nebude-li možno problém tímto způsobem odstranit, nastavte hardwarovou akceleraci na původní hodnotu a kontaktujte výrobce vašeho PC.

4. Aktivujte akceleraci AGP textur
* Spusťte diagnostický panel DirectX a zkontrolujte, zda je zapnuta akcelerace AGP textur. Podrobnější informace naleznete v elektronické dokumentaci k rozhraní DirectX.

Podrobnější informace o systémových nastaveních vašeho počítači hledejte v jeho dokumentaci.

O: Co mohu udělat pro zajištění maximálního výkonu při přehrávání herního CD mou CD-ROM mechanikou?

Ukončete všechny programy a aplikace.
* Kromě běžných programů ukončete také všechny spořiče obrazovky, programy pro správu systému a antivirové programy, neboť právě ty by mohly mít drastický dopad na výkon a chování počítače během hraní hry.

Ujistěte se, že všechny reproduktory či sluchátka jsou správně připojeny k počítači a zkontrolujte nastavení úrovně hlasitosti.
* Ověřte si, že v ostatních programech je slyšet zvuk.
* Zkontrolujte, zda jsou zapnuty reproduktory.
* Zkontrolujte, zda jsou kabely od reproduktorů zapojeny do počítače.
* Zkontrolujte, zda jsou zvukové kabely zapojeny do správného portu na zvukové kartě.
* Aktualizujte ovladače k vaší zvukové kartě.

Ujistěte se, že máte nainstalovánu poslední verzi ovladačů pro vaši zvukovou kartu.
* Výrobci zvukových karet pravidelně vydávají nové ovladače pro své produkty, které často přinášejí zvýšení výkonu či řeší problémy s různými softwarovými produkty. Pokud jste tedy v poslední době neinstalovali nové ovladače pro vaši zvukovou kartu, měli byste tak učinit nyní.

Ujistěte se, že je vaše zvuková karta správně nakonfigurována.
* Problémy se zvukem jsou často způsobeny konfliktem nastavení DMA nebo IRQ. Některé starší grafické karty používají k nastavení těchto parametrů speciální konfigurační program nebo přepínače na samotné kartě. Pakliže váš počítač nepřehrává zvukové soubory správně, přečtěte si dokumentaci k vaší zvukové kartě nebo kontaktujte jejího výrobce.

Podrobnější informace o systémových nastaveních na vašem počítači hledejte v jeho dokumentaci.

Q. Co mohu udělat pro zajištění maximálního výkonu hry?

1. Ujistěte se, že herní CD není špinavé či poškrábané.
* CD se mohou při běžném používání zašpinit prachem nebo otisky prstů, čímž se stanou pro váš počítač hůře čitelná. I slabé znečištění může způsobit zpomalení načítání hry nebo dokonce její pád. Pokud vám dříve hraní hry nečinilo potíže a nyní se často setkáváte s různými problémy, pak může být příčinou právě špinavé CD. Zkuste je tedy očistit měkkým suchým hadříkem a pak znovu spusťte hru.

2. Ujistěte se, že máte nainstalovánu poslední verzi ovladačů pro vaši CD-ROM mechaniku.
* Výrobci CD-ROM mechanik pravidelně vydávají nové ovladače pro své produkty, které často přinášejí zvýšení výkonu či řeší problémy s různými softwarovými produkty. Pokud jste tedy v poslední době neinstalovali nové ovladače pro vaši CD-ROM mechaniku, měli byste tak učinit nyní.

3. Zkontrolujte, zda se vaše CD-ROM mechanika nachází v seznamu komponentů ve "Správci zařízení".
* Pokud se vaše CD-ROM mechanika v tomto seznamu nenachází, pravděpodobně používá ovladače pro DOS namísto ovladačů speciálně navržených pro Windows 95/98/Me/XP. Kontaktujte jejího výrobce a zjistěte, zdali již nejsou dostupné ovladače nové. Vězte, že komunikace s výrobcem může být placenou službou.

4. Změňte velikost cache nebo optimalizaci rychlosti v nastavení vaší CD-ROM mechaniky.
* Pokud bude při hraní hry pod Windows 95/98/Me často docházet k zatuhnutí hry nebo jiným problémům s výkonem, můžete zkusit upravit nastavení velikosti cache nebo optimalizaci rychlosti vaší CD-ROM mechaniky. Obě tato nastavení se provádí v menu Ovládací panely > Systém > Výkon > Souborový systém > CD-ROM. Měňte zde vždy pouze jednu z voleb tak, aby bylo možno izolovat příčinu problému. Po provedení změny restartujte počítač a ověřte, zda problém zmizel. Pakliže se tak nestane, změňte další volbu a takto pokračujte až do odstranění závady. Pokud se vám nepodaří problém vyřešit, nastavte vše na původní hodnotu a kontaktujte výrobce vašeho PC.

Podrobnější informace o systémových nastaveních na vašem počítači hledejte v jeho dokumentaci.