Monday, April 07, 2008

ZÁKLADY ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ
Pro snadné a rychlé vyřešení problémů při instalaci či hraní hry je zde několik základních zásad.

1. Zjistěte, zda ve vašem počítači nedošlo k nějaké změně.
Častou příčinou problémů mezi hardwarem a softwarem jsou změny v konfiguraci počítače. Pokud se setkáte s problémem poté, co jste provedli nějakou změnu ve vašem počítači (instalace nového hardware, nových ovladačů či jiného programu), pak je právě ta nejspíše jeho příčinou. Podívejte se do dokumentace k nainstalovanému hardwaru či softwaru a zjistěte, zda byly dodrženy správné instalační procedury a zda daný komponent nemá nějaké problémy s nekompatibilitou.

2. Izolujte příčinu problému.
I když k problému dojde během hraní hry, nemusí být tato nutně jeho příčinou. Tou může být například operační systém, konflikt hardwarových zařízení, program běžící na pozadí, stará verze ovladače apod. Je tedy vhodné zjistit, kdy přesně k problému dochází a zda k němu dochází i při spuštění jiných her či programů. Dále je důležité vědět, jaké aktivity systému se odehrávají ve chvíli, kdy dojde k chybě. Určení přesného momentu a okolností, za kterých problémy vzniknou, často značně usnadní jejich odstranění.

3. Zjistěte, zde je chybu možno reprodukovat.
Restartujte program a zjistěte, zda znovu dojde ke stejné chybě. Pak program odinstalujte a znovu nainstalujte a ověřte si, zda chyba i nadále přetrvala. Pokud ano, zkuste zjistit, zda k podobnému problému dojde i při spuštění jiných programů. V kladném případě může být jeho příčinou některý hardwarový komponent vašeho počítače. Přečtěte si tedy dokumentaci k vašemu PC nebo kontaktujte jeho výrobce. Zjistěte také, zda není k dispozici nový ovladač či aktualizace systému, která by daný problém řešila.

4. Ověřte si, že váš počítač splňuje alespoň minimální hardwarové požadavky pro spuštění programu.
Nesplňuje-li kterýkoliv z požadavků, hra nebude fungovat správně.

5. Zkontrolujte, zda jsou všechny kabely správně zapojeny do počítače. Také se ujistěte, že všechna zařízení jsou správně nakonfigurována a nastavena. Více informací naleznete v návodu k vašemu počítači nebo vám je podá jeho výrobce.

6. Před spuštěním hry ukončete všechny programy a aplikace.
Před spuštěním hry vždy ukončete všechny programy včetně spořičů obrazovky, antivirových programů či programů pro správu systému. Tím maximalizujete množství paměti, které bude hra moci využít. Rovněž je důležité ukončit všechny aplikace, které v nastavený čas provedou určitou akci (např. detekci virů, defragmentaci harddisku apod.). Pokud by se taková aplikace aktivovala právě během instalace či hraní hry, mohlo by to způsobit pád počítače nebo jiné technické problémy.

Problémy s grafikou

Aby hra Prasátko a jeho velký piknik od Disneye správně fungovala, musí být barevná hloubka grafiky nastavena alespoň na hodnotu High Colour (16-bit) a rozlišení obrazovky alespoň na 800 x 600. Změna rozlišení a barevné hloubky je popsána níže.

V kapitole "Řešení problémů" naleznete seznam grafických karet, které nejsou plně kompatibilní s touto hrou.