Saturday, April 19, 2008

o vašem počítači a pak je přehledně zobrazí na obrazovce.

POZNÁMKA: Pokud se program DXDIAG ve vašem počítači nenachází, znamená to, že s největší pravděpodobností nemáte nainstalovánu nejnovější verzi rozhraní DirectX. V takovém případě vám doporučujeme ji stáhnout z internetové stránky firmy Microsoft na následující adrese:

http://www.microsoft.com/directx/homeuser/downloads/default.asp

Po spuštění programu DXDIAG uvidíte následující záložky: Systém, Soubory DirectX, Grafika, Zvuk, Hudba, Ovládání, Síť a Nápověda.

Záložka Systém obsahuje informace o vašem počítači a nainstalované verzi rozhraní DirectX. Dozvíte se zde například systémové datum, název počítače, verzi a jazyk operačního systému, typ procesoru, velikost fyzické a virtuální paměti a verzi DirectX.

Záložka Soubory DirectX obsahuje názvy a verze všech souborů rozhraní DirectX ve vašem počítači. Pokud je s některým z nich nějaký problém, DXDIAG vás na něj upozorní varovnou ikonou a hlášením.

Záložka Grafika obsahuje podrobné informace o vaší grafické kartě a jejím nastavení, a navíc vám umožňuje vypnout akceleraci DirectDraw, Direct3D a AGP textur. Kromě řady dalších informací se zde dovíte také název vaší grafické karty a velikost její paměti. Pokud program DXDIAG detekuje jakékoliv problémy s nastavením grafiky, informuje vás o tom varovným hlášením v poli označeném "poznámky".

Záložka Zvuk obsahuje podrobné informace o vaší zvukové kartě a jejím nastavení a ovladačích. Můžete zde také otestovat či upravit nastavení akcelerace DirectSound. Pokud program DXDIAG nalezne jakékoliv problémy s vaší zvukovou kartou či jejím nastavením, informuje vás o tom varovným hlášením v poli označeném "Poznámky".

Záložka Hudba obsahuje nastavení přehrávání MIDI souborů. Zde můžete otestovat součást rozhraní DirectX nazvanou DirectMusic. Pokud program DXDIAG nalezne jakékoliv problémy s MIDI nastavením, informuje vás o tom varovným hlášením v poli označeném "Poznámky".

Záložka Ovládání obsahuje seznam všech ovládacích zařízení (joysticky, gamepady, volanty apod.), jež jsou připojena k vašemu počítači, a jejich ovladačů.

Záložka Síť obsahuje seznam všech síťových ovladačů nainstalovaných na vašem počítači. Můžete zde také otestovat součást rozhraní DirectX nazvanou DirectPlay.

Všechny výše popsané informace můžete uložit do textového souboru tlačítkem "Uložit všechny informace".

POZNÁMKA: Pokud zjistíte, že ovladače pro vaši grafickou a zvukovou kartu nejsou certifikovány pro DirectX, kontaktujte jejich výrobce a zjistěte, zda vámi používané ovladače jsou skutečně nejnovější dostupné a zda jsou kompatibilní s DirectX. Nejsou-li pro váš hardware dostupné certifikované ovladače, hra bude obvykle fungovat správně i s necertifikovanými, které budou DirectX kompatibilní. S nekompatibilními ovladači však již hra správně fungovat nemusí.